Universitat Rovira i Virgili

La qualitat de carbohidrats de la dieta té un paper clau en la prevenció de la demència

Un estudi del grup de recerca Nutrició i Salut Metabòlica (NuMeH) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i del Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox), juntament amb l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) mostra que la qualitat dels carbohidrats de la dieta és clau per a la prevenció de la demència. Analitzant dades de més de 200.000 adults del Regne Unit durant més de 13 anys, els investigadors van observar que les dietes amb un índex glucèmic baix -basades en fruites, llegums i cereals integrals- s'associen a un menor risc de deteriorament cognitiu i Alzheimer. En concret, una dieta de baix a moderat índex glucèmic redueix el risc d'Alzheimer en un 16%, mentre que valors elevats l'augmenten en un 14%. L'estudi destaca que tant la quantitat com la qualitat dels carbohidrats tenen un paper decisiu en la salut cerebral i en l'envelliment saludable.

Referència: Novau-Ferré N, Mateu-Fabregat J, Papagiannopoulos CK, Chalitsios CV, Panisello L, Markozannes G, Tsilidis KK, Bulló M, Papandreou C. Glycemic index, glycemic load, and risk of dementia: a prospective analysis within the UK Biobank cohort. Int J Epidemiol. 2025 Oct 14;54(6):dyaf182. doi: 10.1093/ije/dyaf182. PMID: 41177554.

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar